Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy?

Kuchnia to samo serce każdego mieszkania – a jak wiadomo, w centrum dzieje się najwięcej. Nie wszyscy muszą być mistrzami gotowania czy mieć moc utrzymywania idealnego porządku podczas pieczenia deserów. Niezależnie od poziomu kulinarnego wtajemniczenia, najważniejsze jest to, aby czuć się dobrze i bezpiecznie między własnymi garnkami. Ergonomicznie zaprojektowana kuchnia pomoże zarówno tym, którzy traktują ją jako profesjonalne miejsce pracy, jak i tym, którzy chcą po prostu bezpiecznie przebrnąć przez procedury zawarte w przepisach lub świetnie bawić się z rodziną. Optymalne zarządzenie przestrzenią w tak istotnym pomieszczeniu pomoże zaoszczędzić czas pracy nad pysznościami i znacznie ułatwi utrzymanie porządku.

Dlaczego akurat trójkąt?

Na początek zastanówmy się nad procesem przygotowywania posiłków. Podstawową czynnością jest zakup składników, które zostaną wykorzystane do potrawy. Pierwsze, co robimy po powrocie z zakupów, to umieszczenie produktów w szafkach i lodówce. Wyjmujemy je znowu już podczas gotowania, umieszczając na blacie kuchennym. Z tego miejsca przenosimy jedzenie do zlewu, gdzie myjemy warzywa, owoce i mięso, aby za chwilę powrócić do stanowiska pracy. Przygotowane składniki lądują w garnkach lub w piekarniku – wciąż jednak często wracamy do bieżącej wody lub lodówki.  Analiza codziennej pracy w kuchni jest najważniejszym etapem projektowania pomieszczenia tak, aby było jak najbardziej ergonomiczne. Dzięki niej zauważono, że podczas gotowania w naturalny sposób skupiamy się na trzech punktach, a najoptymalniej poruszamy się na planie trójkąta.

Trójkąt roboczy to metoda ustalenia relacji przestrzennych między najważniejszymi punktami w kuchni w taki sposób, aby ich ustawienie ułatwiało nam codzienne korzystanie z pomieszczenia. Umownymi wierzchołkami figury są wykazane wcześniej kluczowe urządzenia kuchenne: lodówka, zlew i kuchenka (płyta grzewcza lub piekarnik). Dostęp do każdego z tych sprzętów powinien być łatwy, bezpieczny i wygodny. Nawet najmniejsza kuchnia musi być jak najbardziej funkcjonalna. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu mebli kuchennych, przygotowywanie posiłków stanie się znacznie przyjemniejsze – bez względu na to, czy kuchnia jest bardzo przestrzenna, czy tak niewymiarowa, że wszystko zdaje się nam przeszkadzać.

Budowa trójkąta kuchennego

Trójkąt to nie tylko wierzchołki, ale i ramiona. W tym przypadku ramiona reprezentują najkrótsze odległości, jakie powinny być zachowane pomiędzy poszczególnymi punktami. Są to linie, po których będziemy się poruszać podczas gotowania. Ważne więc, aby nie były zbyt długie, ale jednocześnie pozwalały zachować swobodę pracy. Najważniejszą zasadą podczas ustalania odległości jest to, że żaden z wymienionych sprzętów nie powinien stać bezpośrednio obok drugiego. Najważniejsze relacje powstają między lodówką a zlewem oraz zlewem i kuchenką.

Podstawowe zasady projektowania trójkąta kuchennego

  • Półki na produkty i lodówka powinny być umieszczone blisko wejścia. Znacznie ułatwia to organizację pracy – szczególnie, jeżeli właśnie wróciliśmy z dużych zakupów. Lodówka powinna otwierać się w stronę zewnętrzną względem kuchni, aby nie ograniczać wygody operowania przestrzenią.
  • Blat roboczy powinien zostać ustawiony w taki sposób, abyśmy mogli łatwo przemieszczać się między punktami: lodówka – blat – zlew – blat. Najbardziej optymalna będzie przestrzeń między zlewem a płytą grzewczą. 120 centymetrów długości blatu wystarczy, aby wygodnie z niego korzystać. Jeśli nie mamy tyle miejsca, postarajmy się znaleźć go jak najwięcej się da.
  • Zlew i zmywarka – podczas gotowania często wracamy do tych miejsc. Warto więc rozmieścić je tak, aby dostęp do nich był jak najbardziej komfortowy. Pamiętajmy, że odkładając użyte naczynia należy też pozbyć się z nich resztek – kosz na śmieci pod zlewem to nie tylko sposób na odnalezienie się w każdej kuchni, ale przede wszystkim funkcjonalność.
  • Płyta grzewcza i piekarnik – te sprzęty wymagają kawałka dodatkowej przestrzeni, abyśmy mogli bezpiecznie przenosić gorące przedmioty. Jeśli to możliwe, warto ustawić je na wierzchołku przeciwległym do reszty sprzętów.

Optymalny układ sprzętów kuchennych

Wybór konkretnego układu relacji między kluczowymi urządzeniami zależy od budowy pomieszczenia. Przed podjęciem decyzji warto przeanalizować własną kuchnię i przyjrzeć się nie tylko internetowym projektom, ale też zwrócić na rozwiązania wśród znajomych osób.

Zalecane odległości między sprzętami:

  • Między lodówką a kuchenką: 120 - 170 cm,
  • Między lodówką a zlewem oraz między zlewem i kuchenką: 120 - 210 cm.

Należy pamiętać, że są to jedynie sugestie, które nie zawsze są możliwe do zastosowania dokładnie w takiej formie. Warto jednak wziąć je pod uwagę i dążyć do ich odwzorowania, dopasowując je do własnych warunków.

W większych kuchniach praktyczne będzie wstawienie wyspy, gdzie znajdować się będzie kuchenka i dodatkowe miejsce robocze. Pozwoli to na skrócenie odległości między piekarnikiem a zlewem i lodówką oraz stworzenie warunków do komfortowego rodzinnego gotowania.

Za optymalny uznawany jest układ w kształcie litery L, gdzie na końcach znajdować się będą lodówka i kuchenka.

Układ liniowy również może być wydajny – szczególnie w wąskich pomieszczeniach i aneksach kuchennych. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, aby nie był on zbyt rozciągnięty.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.